De raad van commissarissen van Imtech kwam vrijdag tijdens de aandeelhoudersvergadering zwaar onder vuur te liggen van enkele verontwaardigde aandeelhouders. Meerdere aanwezigen riepen de raad van toezicht op collectief af te treden wegens de fraude in Polen en Duitsland die begin dit jaar aan het licht kwam.
Enkele aandeelhouders konden niet geloven dat de commissarissen niet al veel signalen hadden opgevangen dat er iets flink mis was binnen de onderneming. Volgens hen heeft de raad op zijn minst zitten slapen, terwijl er voldoende aanwijzingen waren die zeker onderzocht hadden moeten worden. ,,U heeft collectief gefaald en moet nu collectief aftreden”, aldus twee aandeelhouders.
Het vuur was vooral gericht op president-commissaris Rudy van der Meer, die volhield dat de raad voor januari 2013 geen tekenen van de fraude had ontvangen. ,,Over zelfgenoegzaam gesproken, u straalt veel zelfgenoegzaamheid uit”, aldus een aandeelhouder tegen Van der Meer.
Continuïteit
De president-commissaris zei zich wel verantwoordelijk te voelen voor wat er is gebeurd en zei dat het optreden van de raad van commissarissen ,,geen schoonheidsprijs” verdiende. De raad trad niet af omdat er ook aan de continuïteit moest worden gedacht, aldus Van der Meer. Excuses wilde hij niet aanbieden. ,,Daar heeft u niets aan”, zei hij tegen een aanwezige. Inmiddels is bekend dat Van der Meer vertrekt. Imtech wil Kees van Lede als diens opvolger benoemen.
Ook de rol van accountant KPMG en de relatie met het management werd onder de loep genomen. De nieuwe topman Gerard van de Aast liet weten door te gaan met KPMG. ,,Zij zijn ook misleid."
Fraude
Hij sprak zijn waardering uit voor twee medewerkers van de accountant met wie hij zei lange uren te hebben gemaakt. Van de Aast werd hier direct op aangesproken door VEB-woordvoerder Errol Keyner, die zich afvroeg waarom Van de Aast zo hoog opgaf over de accountant die mogelijk onregelmatigheden over het hoofd heeft gezien. Keyner suggereerde dat Imtech bij KPMG in het gevlei probeert te komen. De topman reageerde als door een wesp gestoken en liet weten ,,dat hij zich door niemand laat chanteren".
Imtech maakte eerder dit jaar bekend honderden miljoenen euro's te moeten afschrijven als gevolg van omvangrijke fraude in Polen en gesjoemel met de cijfers in Duitsland. Volgens de laatste stand van zaken lopen de afschrijvingen op tot boven de 400 miljoen euro. De marktwaarde van het bedrijf werd gedecimeerd.
Cursus
Van de Aast zei een reeks maatregelen te hebben getroffen om een herhaling van de fraude te voorkomen. Zo gaat het volledige management van Imtech een cursus 'ethisch management' volgen. Het inmiddels afgetreden vorige bestuur wist niet van de fraude maar was te veel gefocust op goed nieuws, herhaalde Van de Aast. Imtech heeft verder onder meer een directeur 'governance, risk and compliance' benoemd, nieuwe regels voor de raad van bestuur opgesteld en is bezig met het versterken van het bestuur en de raad van commissarissen, zoals al eerder bekend is gemaakt.
Van de Aast liet weten dat alles wat is onderzocht ook bekend is gemaakt aan de aandeelhouders, maar hij zei niet te kunnen garanderen dat ,,dit het is".
Ongeloof
De VEB herhaalde vrijdag haar ongeloof over de gang van zaken. Woordvoerder Keyner vroeg zich nogmaals af hoe het kon dat klokkenluiders in 2011 en 2012 niet serieus werden genomen en vragen over het werkkapitaal werden weggewuifd. Ook het bericht dat er in 2012 geen tweede controle op de cijfers heeft plaatsgevonden, wat Imtech vrijdag bevestigde, verbaasde Keyner zeer.
De nieuwe financieel topman Hans Turkesteen zei dat Imtech de halfjaarlijkse controle dit jaar weer invoert. Die was afgeschaft ,,omdat iedereen dat deed'', liet Van der Meer zich daarover ontvallen.
De aandeelhouders moeten vrijdag onder meer hun goedkeuring uitspreken voor een claimemissie van 500 miljoen euro. Die is nodig om de afschrijvingen als gevolg van de fraude en de bijkomende kosten te dekken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl